Uvolňování skleníkových plynů mnohonožkami v souvislosti s jejich potravní biologií a dalšími biologickými parametry
Uvolňování skleníkových plynů ze zažívacího traktu mnohonožek je důležité ve vztahu ke změně klimatu a pro indikaci mikrobiálních procesů během transformace organické hmoty ve střevech bezobratlých. Stabilní emise CH4 vykazují skupiny Spirobolida a Spirispteptida s většími tělesnými rozměry a přítomnými střevními komenzály. Vyšší uvolňování CH4 souvisí s potravou s vyšším podílem N. Produkce CO2 odráží celkovou metabolickou aktivitu mnohonožek. Úroveň produkce N2O závisí na obsahu N v potravě.
Vliv biotických faktorů (potrava a její složení, stavba a rozměry těla) na uvolňování skleníkových plynů mnohonožkami (grafický abstrakt).
Experimentálně po předložené potravě v podobě (A) opadu dubu, javoru a olše anebo (B) opadu olše, čisté celulózy a bez potravy byla u 12 druhů mnohonožek měřena rychlost uvolňování CO2, CH4 a N2O z jejich trávicích traktů.
Publikace (bibliografický údaj):
Šustr V., Šimek, M., Faktorová L., Macková J., Tajovský K., 2020 - Release of greenhouse gases from millipedes as related to food, body size, and other factors. Soil Biology and Biochemistry 144, Article number 107765. DOI: 10.1016/j.soilbio.2020.107765