Novou studii parazitologů vybral prestižní časopis Current Biology jako stěžejní článek aktuálního čísla 13. 11. 2018 Jak přesně fungují proteinové „stroje“ v buněčných elektrárnách eukaryotických organismů popisuje nová studie parazitologů z Biologického centra AV ČR, která byla publikována na začátku listopadu v...
Na práci biologů se zblízka podívalo 900 návštěvníků12. 11. 2018 Největší vědecký festival v České republice - Týden vědy a techniky AV ČR, do nějž se každoročně zapojuje i českobudějovické Biologické centrum, úspěšně završil svůj 18. ročník. Práci vědců si...
V Poslanecké sněmovně byla zahájena fotografická výstava Biologického centra AV ČR6. 11. 2018 Biologická a ekologická témata výzkumu Akademie věd ČR představuje fotografická výstava, která byla dnes (v pondělí 5. listopadu) v 16 hodin zahájena při příležitosti Týdne vědy a techniky AV ČR v...
Dny otevřených dveří na Biologickém centru2. 11. 2018 V pondělí 5. listopadu odstartuje 18. ročník největšího vědeckého festivalu v České republice – Týden vědy a techniky Akademie věd (AV) ČR. Již tradičně se do něj zapojuje i českobudějovické...
Lukáš Vejřík zabodoval jako fotograf 29. 10. 2018 Fotografie "Hezčí než v akváriu" Lukáše Vejříka z Biologického centra vyhrála 2. misto ve fotografické soutěži Věda fotogenická v kategorii udělované Akademickou radou.
Vzniká mezinárodní skupina Telemetrie jezerních ryb. Poprvé se sejde v Českých Budějovicích na konci listopadu26. 10. 2018 Kde se ryby nacházejí v různých částech dne a roku? Jaké preferují stanoviště? Jaké jsou vzorce chování u komerčně důležitých druhů jako třeba štika obecná, sumec velký či okoun říční? Či jak...
Miroslav Oborník získal Cenu Akademie věd ČR22. 10. 2018 Jedna ze tří letos udělených Cen Akademie věd ČR v kategorii A, tedy kategorii mimořádných výsledků výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, putuje na Biologické centrum AV ČR. Z rukou...
O krok blíže ozdravnému pivu18. 10. 2018 Chmel obsahuje řadu látek, které by se daly využít v lékařství - některé z nich mají dokonce protirakovinné účinky. Jejich obsah v chmelu, případně ve výsledném pivu, je však velmi nízký. Vědecký...