HR Excellence in Science
Datum: 21.06.2024

Biolog Jiří Friml získal jako první Čech v historii rakouskou cenu Wittgenstein

Nejvýše dotovanou cenu Rakouska získal Jiří Friml. Toto ocenění je spojené s podporou 1,7 mil EUR a umožní jemu a jeho týmu se hlouběji věnovat přelomovému výzkumu, který zkoumá vliv prostředí na růst rostlin. Jiří Friml působí na Biologickém centru AV ČR jako vůdčí osobnost na pozici ERA Chair v rámci projektu MOLIPEC, který je podpořený z evropského programu Horizont Evropa.

„Je to pro mě i můj tým obrovská čest. Motivuje nás to pokračovat v naší práci a zároveň nám otevírá radikálně odlišné možnosti, což je pro úspěšný výzkum klíčové,“ reagoval profesor Friml na své ocenění. 

Odborná porota se rozhodla ocenit právě jeho, coby pionýra základního výzkumu soustředícího se na dosud neprobádané mechanismy toho, jak rostliny řídí svůj růst. „Jeho práce je mimořádně průlomová a nabízí nám hluboký vhled do evoluce světa rostlin. Toto ocenění tak představuje další významný milník pro jeho vědeckou kariéru, který nese příslib dalších vzrušujících poznatků v budoucnosti,“ uvedl o letošním vítězi prezident ceny FWF Wittgenstein Christof Gattringer. 

Profesor Friml se se svým týmem zaměřuje na nové přístupy kombinující metody buněčné a vývojové biologie, genetiky, biochemie a bioinformatiky k vysvětlení mechanismů, které rostliny používají k přizpůsobení se svému okolí. Právě jeho týmu se podařilo objevit rostlinný hormon auxin, nejdůležitější a univerzální signál pro přenos informací mezi rostlinnými buňkami.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×