HR Excellence in Science
Datum: 30.04.2024

Dvě nové výzkumné skupiny se zaměří na vývoj a evoluci rostlin

Na Ústavu molekulární biologie rostlin BC AV ČR vznikají dvě nové výzkumné skupiny. V čele první stojí Lenka Caisová, jejíž výzkum se zaměřuje na terestrializaci rostlin. Druhá skupina, vedená Ivanem Kulichem, bude zkoumat vývoj a růst rostlinných buněk. Nové výzkumné týmy vznikají v rámci prstižního projektu MOLIPEC, podpořeného z evropského programu Horizont Evropa v programu ERA Chair, a zahajují tak novou etapu rostlinného výzkumu na Biologickém centru.

Ivan Kulich povede Laboratoř buněčné morfogeneze, která zkoumá vývoj a růst rostlinných buněk a také vnější i vnitřní faktory, které vývoj rostlin ovlivňují. „Stejně jako tužková baterie má dva póly, tak každá buňka v kořenu ví, kterým směrem je špička kořene a kde je nadzemní část, má vnitřní polaritu. Je ale záhadou jak tato polarita funguje,“ vysvětluje Ivan Kulich s tím, že při experimentální práci tuto polaritu dokáží vypnout, což jim umožňuje detailní studium tohoto jevu. Mezi další rostlinné mechanismy, na které se tým Ivana Kulicha zaměřuje, patří také růst buněk. „Zajímá nás, jak buňka zpomalí růst, když roste moc rychle nebo když zjistí vnější nebezpečí. Tento mechanismus umíme také vypnout. Takové buňky pak rostou moc rychle a praskají,“ říká vedoucí týmu. Tento mechanismus ve výsledku formuje tvar buněk a posléze i orgánů rostlin.

 

 

 

Laboratoř terestrializace roslin pod vedením Lenky Caisové se věnuje klíčovému milníku v evoluci rostlin – přechodu rostlin z vody na souš. Tým studuje a porovnává vodní řasy a suchozemské rostliny pomocí široké škály experimentálních technik, aby bylo možné lépe pochopit vlastnosti a procesy, které rostlinám umožnily dostat se z vody na souš. Lenka Caisová, stejně jako Ivan Kulich, přichází na Biologické centrum z rakouského vědeckého institutu ISTA (Institute of Science and Technology Austria).

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×