Čím blíž jsou ryby k rovníku, tím spíše jim zachutnají vodní rostliny. Může za to teplota
S rostoucí zeměpisnou šířkou se ve vodách vyskytuje méně rybích vegetariánů. Ve vyšších zeměpisných šířkách jsou ryby konzumující rostlinnou potravu výhradně všežravé.
V naší studii jsme zjišťovali, zda dávají všežravé ryby vždy přednost živočišné potravě, nebo v některých případech volí raději rostlinnou potravu. Při experimentu jsme zjistili, že všežravé ryby při různých teplotách preferují různou měrou živočišnou a rostlinnou potravu (viz graf). Perlínovi (Scardinius erythrophthalmus), jakožto modelovému druhu, jsme nabídli tři odlišné poměry živočišné vs. rostlinné stravy – 1:1 (šedivě), 1:10 (modře) a 1:400 (zeleně) při třech různých teplotách: 16, 20 a 24 °C. Při nejvyšší teplotě a největším množství rostlinné nabídky si dal perlín raději vodní rostliny než patentky, které zůstaly nepovšimnuty. Pokud ale klesala nabídka rostlinné potravy a naopak vzrůstalo množství živočišné, perlín přestal rostliny preferovat. Za teploty 16 °C při všech třech poměrech potravy se ryby rostlinné potravě vyhýbaly. Při nižší teplotě totiž není aktivní enzym celuláza, který je zodpovědný za štěpení celulózy v rostlinách. Právě teplota je tedy důvod, proč v populacích ryb ve vyšších zeměpisných šířkách chybí čistě býložravé ryby.
Tyto poznatky nám umožňují předpovídat, jaké strategie budou volit ryby při aktuálních klimatických změnách. Předpokládáme, že s globálním oteplováním se mohou býložravé ryby rozšiřovat do vyšších zeměpisných šířek.
Více podrobností naleznete v následující publikaci:
Vejříková I., Vejřík L., Syväranta J., Kiljunen M., Čech M., Blabolil P., Vašek M., Sajdlová Z., Chung S., Šmejkal M., Frouzová J., Peterka J. (2016). Distribution of herbivorous fish is frozen by low temperature. Scientific Reports 6. doi: 10.1038/srep39600.