HR Excellence in Science
Datum: 06.01.2016

Potraviny pro budoucnost

 

VÝZKUMNÝ PROGRAM

POTRAVINY PRO BUDOUCNOST


KOORDINÁTOR

prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc.

Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
CÍLE
  • získání nových poznatků o dědičné informaci zemědělských plodin a hospodářských zvířat
  • vývoj markerů pro šlechtění s využitím molekulární metod
  • charakterizace střevní mikroflóry a dynamiky jejích změn
  • prevence nemocí trávicího traktu a negativních reakcí na potraviny
  • využití mikrořas v potravinářství
  • příprava funkčních potravin
Zúčastněná pracoviště AV ČR
Ústav experimentální botaniky
Ústav živočišné fyziologie a genetiky
Mikrobiologický ústav
Biofyzikální ústav
Biologické centrum
Botanický ústav
Ústav státu a práva
 
Spolupracující partneři
Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum
Středoevropský technologický institut CEITEC
DLF-Trifolium Hladké Životice, s. r. o.
Centrum řasových biotechnologií ALGATECH
Agrotest fyto, s. r. o.
Selgen, a. s.
Chmelařský institut, s. r. o.
Agritec, s. r. o.
Oseva UNI, a. s.
Milcom, a. s.
Perník, s. r. o.
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o.
Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha-Ruzyně
Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha-Uhříněves
Výzkumný ústav potravinářský Praha
české a zahraniční univerzity a další akademická pracoviště

Zajištění dostatku potravin pro rostoucí populaci je nejdůležitější výzvou blízké budoucnosti. Vedle lidského utrpení, narušení zdravého růstu a vývoje nové generace vyvolává kritický nedostatek potravin politickou nestabilitu a zhoršuje bezpečnostní situaci. Spolu s potřebou odvrácení hrozby nedostatku potravin se do popředí zájmu dostávají také nároky na jejich kvalitu a efektivitu produkce. Potraviny musí být prosté škodlivých organismů a sloučenin, včetně látek vyvolávajících nežádoucí reakce organismu, a měly by obsahovat všechny potřebné živiny. Cílem je zajištění dostatečné a zdravé výživy lidstva. V poslední době se objevují požadavky na potraviny a potravní doplňky se zvýšeným podílem látek chránících lidské zdraví.


Většina potravin je buď rostlinného původu, nebo jsou rostliny zdrojem výživy hospodářských zvířat. Rostlinná i živočišná produkce je však ohrožována úbytkem zemědělské půdy a měnícím se klimatem. Řešením je pěstování nových odrůd a plemen odolných vůči původcům chorob, škůdcům, změnám vnějšího prostředí a se zvýšenými výnosy a kvalitou. Pokladnicí požadovaných vlastností je dědičná výbava jednobuněčných řas, planých plodin a divokých plemen. Plnému využití tohoto bohatství však brání omezené znalosti struktury, funkce a přenosu dědičné informace. Program Potraviny pro budoucnost reaguje na významný společensko-ekonomický problém, kterým je riziko celosvětového nedostatku potravin. Účastní se ho špičková výzkumná pracoviště ústavů Akademie věd. S nimi budou spolupracovat významná univerzitní a rezortní pracoviště. Nové poznatky využijí podniky zabývající se produkcí a zpracováním rostlinných a živočišných potravin.

 

potraviny.png
 

Výstupy z programu:

30.11.2015 / Třeboňské setkání řasových biotechnologů / FOTOGALERIE ZDE

24.11.2015 / konference "Úskalí bezlepkové diety tématem v AV ČR" / FOTOGALERIE ZDE / AUDIO ZDE

19.11.2015 / seminář „Trávy a jeteloviny“ (v rámci výzkumného programu „Potraviny pro budoucnost") / FOTOGALERIE ZDE / AUDIO ZDE

 

Výstupy z médií:
30.11.2015 / Gate2Biotech / Třeboňské setkání řasových biotechnologů

25.11.2015 / Histaminová kašulka / Co jste si mohli odnést z konference o bezlepkové dietě? Nechte se vyšetřit, než bude pozdě!

25.11.2015 / Bez lepku / Program Akademie věd Potravin pro budoucnost má pomoci i bezlepkářům

23.11.2015 / Sdružení celiaků / Kdy lepek může způsobit vážné nemoci a kdy naopak může ublížit bezlepková dieta? I o tom diskutovali odborníci v Praze.

11/2015 / Prima zoom / Čeští vědci chtějí čipovat trávu. Má nás to zachránit před změnou klimatu!

21.11.2015 / Týden.cz / DNA čip zrychlí šlechtění odolných trav (pravednes.info, zpravy.zvireroku.eu/, nasenoviny.cz/veda/, www.enviweb.cz/, www.ctusi.info/, www.news.sk/)

20.11.2015 / Český rozhlas / Zmírnit dopady změn klimatu mohou speciální trávy, vědci vyvinuli čip pro čtení jejich DNA / AUDIO ZDE
19.11.2015 / České noviny / Vědci vyvinuli DNA čip, který zrychlí šlechtění odolných trav (www.financninoviny.cz/, www.agris.cz/)

 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×