HR Excellence in Science

Akademické půlhodinky: Hmyz zblízka aneb proč jsme rádi, že jsou malí

Akademické půlhodinky: Hmyz zblízka aneb proč jsme rádi, že jsou malí
Místo: Alšova jihočeská galerie, Wortnerům dům - U Černé věže 22, České Budějovice
Datum: 05.03.2025 16:00 - 17:00
Typ: Přednáška
Určeno pro: širokou veřejnost
Odkaz: www.bc.cas.cz/clanky/clanek-detail/7521-akademicke-pulhodinky-20-cyklus/

Přednáška z 20. cyklu Akademické půlhodinky. Přednáší Michal Žurovec z Biologického centra AV ČR. Vstup zdarma.

Hmyz je nejpočetnější skupinou živočichů na Zemi – vědci odhadují, že existuje více než 5 milionů druhů! Jeho fascinující evoluční příběh začal před více než 400 miliony let, kdy se předkové hmyzu oddělili od širší skupiny šestinohých. Jako jedni z prvních postupně kolonizovali souš a rozrůznili se do obrovské rozmanitosti, kterou známe dnes. Klíčovými body v jejich historii byl vznik letu a vývoj různých forem proměny – od nedokonalé po dokonalou. Dnes díky moderním molekulárním analýzám a fosilním záznamům známe jejich detailní vývojový strom i s časovými milníky. Přednáška vás provede tímto úchvatným příběhem a pomocí makrosnímků z výstavy Hmyzí tváře odhalí krásu i tajemství těchto drobných, ale nepostradatelných obyvatel naší planety. Připravte se na evoluční cestu plnou překvapivých faktů a pohledů do světa hmyzu, který je neodmyslitelnou součástí přírody Země.

Prof. RNDr. Michal Žurovec, CSc., je pracovníkem Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Č.B. Zabývá se studiem hmyzu z hlediska molekulární biologie a genetiky. Je hlavním autorem fotografické výstavy Hmyzí tváře, která bude až do konce srpna k vidění v Jihočeském muzeu.

 


 

Zpět

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×